Înghețată de lavandă (pentru 4 persoane)

Ingrediente

  • 6 ouă crescute în aer liber
  • 125g / 4 oz zahăr
  • 250ml / 8fl oz lapte integral
  • 250ml / 8fl oz smântână dublă
  • O mână de capete de flori de levănțică uscate
  • 1 păstaie de vanilie despicată pe lungime, semințele scoase și păstaia tăiată mărunt

Instrucțiuni

Infuzați lavanda în lapte timp de aproximativ 30 de minute. Într-un castron mare de amestecat, se bat în cremă gălbenușurile de ouă și zahărul până când devin palide și pufoase.
Combinați laptele, păstaia de vanilie tocată și semințele într-o cratiță cu fundul gros, aduceți la fierbere și fierbeți la foc mic timp de 4-5mins.
Opriți focul și lăsați să se răcească timp de 30 de secunde. Se toarnă amestecul de lapte peste ouă și zahăr, bătând continuu până când devine omogen și cremos, apoi se întoarce amestecul în cratiță.
Așezați cratița pe foc mediu și amestecați continuu timp de 4-5mins, sau până când amestecul s-a îngroșat suficient pentru a acoperi spatele unei linguri. Se strecoară amestecul printr-o sită într-un bol.
Bateți ușor frișca și încorporați-o în amestec. Turnați în recipientul pentru congelator și acoperiți cu un capac etanș. Puneți recipientul în congelator timp de 2 ore, apoi bateți cu o furculiță pentru a sparge cristalele de gheață.
Întoarceți la congelator și repetați procesul după alte 2 ore. Reintroduceți în congelator până la înghețarea completă.