Îngrijirea plantelor

Revigorarea aromaterapiei și a medicinii naturopate a conferit din nou lavandei un loc proeminent în viața noastră de zi cu zi.

Specia din genul Lavandula

Care face parte din familia mentei, Lamiaceae, denumită în mod obișnuit lavandă, este originară din regiunea mediteraneană, de la sud până în Africa tropicală și în regiunile sud-estice ale Indiei. Numele „lavandă” derivă din latinescul „lavare”, care înseamnă „a spăla”, iar asocierea dintre lavandă și curățare a fost purtată de-a lungul mileniilor. Capișoarele de lavandă erau folosite în apele băilor romane, conferindu-le atât mirosul, cât și proprietățile lor vindecătoare și antibacteriene. Apa parfumată de lavandă era folosită pentru a face baie; în timp ce lenjeria era adesea întinsă peste tufele de lavandă pentru a absorbi parfumul de lavandă în timp ce se usca.

Creşterea

Cele două specii de lavandă cultivate comercial, atât pentru ulei, cât și pentru flori tăiate sau uscate în sudul Ontario, sunt Lavandula Angustifolia (Lavandă engleză) și Lavandula X Intermedia (Hibrizi derivați din L. Angustifolia și L. Latifolia). Aceste specii sunt rezistente la zonele 4 -5.

Sol

La Isolde Lavender avem un sol argilos. Având în vedere acest lucru, plantăm pe paturi ridicate, aliniate cu panta câmpului pentru a îmbunătăți drenajul.
Lavanda preferă solul neutru sau ușor alcalin și bine drenat, cu disponibilitate de nutrienți scăzută până la moderată. Cu toate acestea, va crește în majoritatea tipurilor de sol, cu excepția celor care sunt foarte acide.

Plantare

Atunci când selectați o locație pentru plantarea lavandei, rețineți întotdeauna că plantele de lavandă necesită soare plin și un sol bine drenat, care nu este prea acid.

O anumită protecție a iernii (de exemplu, gard viu, copaci, clădiri) împotriva vânturilor predominante va ajuta plantele să supraviețuiască iernii în stare bună.

Răsadurile de lavandă trebuie udate frecvent pe măsură ce se stabilesc. Lăsați solul să se usuce între udări și apoi udați bine. În al doilea an, asigurați-vă că plantele nu se usucă complet, dar nu udați așa cum ați face în majoritatea anualelor.

În anii următori udați numai atunci când planta prezintă stres de apă (frunze căzute).

Tunderea

Lavanda este un arbust peren care, dacă este lăsat în voia sa, va crește cu picioare și va avea tendința de a se întinde. Tulpinile lemnoase devin goale și fragile, iar planta va tinde să se rupă sau să se despartă în centru.
Întrebarea pe care ni se adresează cel mai adesea este cum să evităm acest lucru. Răspunsul nostru este să cumpărăm plante mici și să le menținem în formă chiar de la început. De fiecare dată când scoateți o tijă, aceasta este înlocuită cu încă două.

Cu cât mai devreme în viața plantei faceți acest lucru, cu atât mai bine. Ramificarea va avea loc mai aproape de bază, ducând la o plantă care este stufoasă și robustă, mai degrabă decât fragilă și cu picioare.

Cu lavandele englezești, L. Angustifolia și L. X Intermedia, tăierea este simplă. Înfloresc la mijlocul verii și apoi recoltați florile pentru distilare sau uscare.

În septembrie începeți tăierea prin îndepărtarea întregii tulpini de flori și cea mai mare parte a creșterii din acel an, lăsând 3-5 noduri pentru anul următor.

Iernat

Lavanda va beneficia de la fel de multă protecție pentru iarnă pe cât doriți să îi oferiți. Acest lucru poate varia de la selecția amplasamentului (adăpostit de garduri vii, copaci sau clădiri), până la o varietate de medii de mulcire.
Folosim paie de grâu tocat pentru prima și a doua iernă și trecem la pânză groasă de sac (care este ca mai bun, dar nu este rentabilă pentru plantații mai mari).

Nu mulci până când pământul nu este bine înghețat, moment în care planta va fi latentă. Aplicarea mulciului în acest moment se va asigura că, în timpul dezghețului inevitabil de la mijlocul iernii, pământul din jurul plantei nu se va dezgheța.

Mulciul trebuie îndepărtat atunci când ați primit minime peste noapte consecutive de 10-15 grade  peste zero (de obicei în zona noastră în jurul sfârșitului lunii martie până la începutul lunii aprilie)

Propagare

Patru forme de înmulțire sunt utilizate de obicei pentru lavandă:

  • Semințe – nu se recomandă din cauza variabilității crescute a plantelor rezultate, a germinării lente și a timpului necesar pentru a produce o plantă viabilă.
  • butași – se recomandă pentru că păstrează toate caracteristicile plantei mamă și va produce o plantă viabilă în 5-7 săptămâni.
  • Cultura de țesuturi – recomandată pentru producerea a zeci de mii de plante identice și păstrează toate caracteristicile plantei mamă.
  • Stratificarea – tulpinile lungi de lavandă sunt îndoite în pământ și ținute pe loc cu o piatră până când înrădăcinează (acest lucru poate dura câteva luni), moment în care tulpina înrădăcinată poate fi tăiată de la planta mamă și replantată.

La Isolde Lavender folosim în mod normal butași pentru înmulțire, dar, ocazional, am folosit semințe pentru a încerca un nou soi.