Cremă prăjită cu lavandă de Jamie Oliver (pentru 4 persoane)

Ingrediente

  • 2 păstăi de vanilie
  • 300 ml de smântână dublă
  • 200 ml lapte integral
  • 8 gălbenușuri mari de ouă crescute în aer liber sau organice
  • 75 g de zahăr
  • un buchet de levănțică, flori culese
  • 4 linguri de zahăr pudră

Instrucțiuni

Preîncălziți cuptorul la 140°C /gaz 1.
Se crestează păstaia de vanilie pe lungime și se scot semințele de vanilie cu un cuțit sau cu o linguriță. Se pun semințele într-o cratiță, se adaugă păstăile, smântâna și laptele și se aduce încet la fierbere. Se ia de pe foc.

Între timp, procurați-vă un castron mare care să încapă deasupra cratiței și bateți împreună gălbenușurile de ou și zahărul până când devin ușoare și pufoase. scoateți păstăile de vanilie din cratiță și, încetul cu încetul, adăugați laptele și smântâna la amestecul de ouă din castron, bătând continuu.

Folosind aceeași cratiță, aduceți amestecul la fierbere și puneți bolul deasupra cratiței. Gătiți amestecul timp de 5 minute la foc mic, amestecând des, până când se îngroașă și se acoperă cu dosul unei linguri. Încorporați o mână mică de flori de lavandă, dar șmecheria este să fiți delicat – aveți nevoie doar de un indiciu al aromei sale distinctive și puternice.

Îndepărtați orice bule sau spumă din amestec înainte de a-l împărți între ramekere. Așezați-le într-o tavă de prăjit cu pereții înalți și umpleți tava cu apă până la jumătatea vaselor.
Puneți cu grijă în cuptorul preîncălzit și gătiți timp de aproximativ 30-45 de minute sau până când amestecul s-a întărit, dar este încă ușor oscilant în centru. Se lasă să se răcească la temperatura camerei, apoi se pune în frigider până când este gata.

Pentru a servi, presărați fiecare crème brûlée cu o lingură de zahăr pudră și cu alte câteva flori de lavandă și caramelizați-le sub un grătar foarte fierbinte sau cu ajutorul torței de bucătar.